Τι φίλτρα χρειάζεται ένα παγοποιείο; 

Ο πάγος αποτελεί ένα πολύ βασικό προϊόν-τρόφιμο για όλες τις επιχειρήσεις εστίασης καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κρύοι καφέδες, ποτά και άλλα ροφήματα απαιτούν μια σημαντική ποσότητα πάγου για την παρασκευή ή το σερβίρισμά τους, αυξάνοντας αντίστοιχα τις ανάγκες της κάθε επιχείρησης.  

Ωστόσο, δεν παίζει ρόλο μόνο η ποσότητα του πάγου, αλλά και η ποιότητα και η υγιεινή. Ο πάγος πρέπει να είναι καθαρός και απαλλαγμένος από μικροοργανισμούς ή άλλα παθογόνα στοιχεία που περιέχει το νερό που ψύχεται, καθώς πρόκειται να καταναλωθεί ως κανονικό τρόφιμο.

Ο ρόλος των φίλτρων νερού στα παγοποιεία 

Με στόχο την παραγωγή πάγου άριστης ποιότητας, όλα τα επαγγελματικά παγοποιεία είναι υποχρεωμένα να θέσουν τις κατάλληλες συνθήκες υγιεινής στη διαδικασία που ακολουθούν για την παραγωγή του πάγου. 

Ο ρόλος του ιδανικού φίλτρου νερού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντικός, αφού το φιλτραρισμένο νερό είναι απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, χημικές ουσίες και βαρέα μέταλλα που εμπεριέχονται στο νερό της βρύσης. 

Την ίδια στιγμή, η χρήση φίλτρου νερού σε παγοποιείο συμβάλλει στην αποχλωρίωσή του, με αποτέλεσμα το νερό και κατά συνέπεια ο πάγος που θα δημιουργηθεί, να είναι απαλλαγμένος από δυσάρεστη οσμή και γεύση. Με αυτόν τον τρόπο, ο πάγος που φτάνει στα καταστήματα εστίασης δεν πρόκειται να αλλοιώσει την τελική επίγευση των ποτών ή των ροφημάτων στα οποία περιέχεται. 

Επιπρόσθετα, ένα σύγχρονο επαγγελματικό σύστημα φίλτρανσης νερού για παγοποιείο ευνοεί τη φιλικότερη κατανάλωση των ποσοτήτων νερού που απαιτούνται για την παραγωγή του πάγου, αποτρέποντας έτσι τη σπατάλη που γίνεται συνήθως με τις συμβατικές βρύσες. 

Ποια φίλτρα νερού τοποθετούνται σε ένα παγοποιείο

Για επαγγελματικούς χώρους όπως τα παγοποιεία, συνήθως προτείνονται αποσκληρυντές νερού ή και μονάδες αντίστροφης όσμωσης σε συνδυασμό με λάμπες UV. 

Ένας αποσκληρυντής νερού μειώνει σημαντικά τα άλατα από το πόσιμο νερό χάρη σε ένα υλικό που περιέχει, το οποίο ονομάζεται ρητίνη. Στα παγοποιεία τοποθετούνται αποσκληρυντές μεγάλης χωρητικότητας σε ρητίνη, ούτως ώστε να καθαριστεί αποτελεσματικά όλος ο όγκος νερού που απαιτείται για τη δημιουργία του πάγου. 

Τα συστήματα αντίστροφης όσμωσης είναι επίσης ιδανικά για τα παγοποιεία, καθώς τοποθετούνται στην κεντρική παροχή του νερού και φιλτράρουν όλο το νερό που πρόκειται να καταψυχθεί. Καθαρίζουν πολύ δραστικά το νερό από στερεές ουσίες, ιζήματα, λάσπες αλλά και βαρέα μέταλλα που είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. 

Τα συστήματα υπεριώδους ακτινοβολίας με λάμπα UV χρησιμοποιούνται για ακόμη πιο δραστικό καθαρισμό του νερού από μικρόβια, όπως κολοβακτηρίδια, εντερόκοκκοι και άλλοι μολυσματικοί παράγοντες. Είναι απαραίτητο κυρίως για περιοχές που το νερό της ύδρευσης προέρχεται από γεώτρηση ή υπάρχει έλλειψη χλωρίωσης. Η ακτινοβολία που εκπέμπει η λάμπα UV διαπερνα την κυτταρική  μεμβράνη των μικροοργανισμών, εισέρχεται στο εσωτερικό των κυττάρων και διασπά τον πυρήνα του DNA / RNA τους, με αποτέλεσμα να τα αδρανοποιούν. Επίσης, επιτυγχάνεται και η πλήρης διακοπή της αναπαραγωγής των μικροβίων, προσφέροντας ασφαλές νερό και καθαρό πάγο προς κατανάλωση.

Μενού